Over de studies

We schrijven het jaar 95 na Christus. De oude apostel Johannes is verbannen naar het eiland Patmos. Omdat hij zijn mond niet kon houden over Jezus. Op een dag krijgt hij een openbaring van Jezus over wat er aan het einde van de tijd zal gaan gebeuren. In het laatste boek van de Bijbel lees je er alles over. Wat heeft Johannes gezien en wat betekent het allemaal? Zou het te maken kunnen hebben met zaken die nu in onze tijd plaatsvinden en zijn we misschien wel heel dicht bij de wederkomst van de Here Jezus? Welkom bij een 40-delige bijbelstudie door Wim Grandia over het bijbelboek Openbaring!

Vanaf 2019 heeft Wim op verschillende plaatsen in Nederland en België meer dan 50 bijbelstudies gehouden over Openbaring. Door de corona-beperkingen konden veel van deze studies alleen online worden aangeboden. Het voordeel hiervan is dat ze nu via YouTube door inmiddels al duizenden mensen bekeken zijn. Wil je graag de serie van acht studieavonden bekijken? Klik hier voor de playlist van alle opnames in Zaltbommel.

Om speciaal voor YouTube een laagdrempeliger vorm aan te kunnen bieden, worden er dit seizoen in veertig korte studies van zo’n 25-30 minuten opgenomen. De hieronder getoonde afleveringen met play-button en YouTube-logo zijn al beschikbaar. Klik op de afbeelding om de studie te bekijken of op de link om de gespreksvragen te downloaden. Deze zijn geschikt voor persoonlijke verwerking, maar je kunt ze ook gebruiken voor de kring.

De 40 studies worden dit seizoen opgenomen in de Koningkerk in Haarlem.
Wil je één of meerdere van deze avonden bijwonen?
Klik hier voor meer informatie, de datums en hoe je je kunt aanmelden.

1

Mag het licht aan?

Openbaring 1:1

Aflevering 1 (geüpdate versie) van een 40-delige serie over het bijbelboek Openbaring. Waarom zou je de moeite nemen om dit te lezen? Wat moet je met al die apocalyptische beelden en profetieën? Waarom is het zo belangrijk om te weten wat de boodschap is van Openbaring?

Gespreksvragen

2

In een korte tijd

Openbaring 1:1-8

Aflevering 2 (geüpdate versie) van een 40-delige serie over het bijbelboek Openbaring. Het gaat in dit bijbelboek over zaken die spoedig moeten geschieden. We zijn inmiddels 2000 jaar verder. Hoe zit dat en wat is de overeenkomst tussen wat Johannes heeft gezien en Domino Day?

Gespreksvragen

3

Wees niet bang

Openbaring 1:9-20

Aflevering 3 (geüpdate versie) van een 40-delige serie over het bijbelboek Openbaring. Johannes ziet Jezus zoals hij Hem nooit eerder heeft gezien. Vol van hemelse heerlijkheid. Hij valt als dood aan Zijn voeten. Maar dan legt Jezus zijn hand op Johannes en zegt Hij: ‘Wees niet bang!’.

Gespreksvragen

4

Zeven brieven

Openbaring 2:1-3:22

Aflevering 4 (geüpdate versie) van een 40-delige bijbelstudie over het bijbelboek Openbaring. In hoofdstuk 2 en 3 vinden we zeven brieven aan de kerk(en) van Asia. Met een indringende boodschap, ook voor de kerk(en) en christenen van vandaag.

Gespreksvragen

5

Zeven spiegels

Openbaring 2:1-3:22

Aflevering 5 (geüpdate versie) van een 40-delige bijbelstudie over het bijbelboek Openbaring. De zeven brieven van Openbaring 2 en 3 zijn als zeven spiegels. Durf je het aan om voor een spiegel te gaan staan, die niet je buiten- maar je binnenkant laat zien?

Gespreksvragen

6

Zeven beloften

Openbaring 2:1-3:22

Aflevering 6 van een 40-delige serie over het bijbelboek Openbaring. De zeven brieven van hoofdstuk 2 en 3 sluiten af met zeven beloften voor wie overwint. Ontdek wat jou tot een overwinnaar maakt en wat God allemaal heeft beloofd voor jouw toekomst bij en met Hem.

Gespreksvragen

7

De hemelse troonzaal

Openbaring 4:1-11

Aflevering 7 van een 40-delige serie over het bijbelboek Openbaring. Johannes gaat te zien krijgen wat er allemaal staat te gebeuren. Het begint met een rondleiding door de hemelse troonzaal. Het is overweldigend wát hij en vooral Wíe hij daar te zien krijgt.

Gespreksvragen

8

De Heer tegemoet

Openbaring 4:1

Aflevering 8 van een 40-delige serie over het bijbelboek Openbaring. Johannes lijkt een soort preview mee te maken van de opname van de Gemeente. Wat leert de Bijbel over de opname en waarom geloven we dat deze zal plaatsvinden voorafgaand aan de grote verdrukking?

Gespreksvragen

9

Een hemelse bruiloft

Openbaring 19:6-9

Aflevering 9 van een 40-delige serie over het bijbelboek Openbaring. Johannes ziet hoe er op een dag een hemelse bruiloft gevierd gaat worden. Er zijn bijzondere overeenkomsten met de Joods-Galilese bruiloft zoals deze in de dagen van Jezus hier op aarde werd gevierd.

Gespreksvragen

10

Een boekrol met 7 zegels

Openbaring 5:1-5

Aflevering 10 van een 40-delige serie over het bijbelboek Openbaring. In de hemelse troonzaal is er een boekrol met zeven zegels. Wat is er zo bijzonder aan deze boekrol en waarom reageert Johannes zo heftig als er eerst niemand lijkt te zijn die het waard is om deze te mogen openen?

Gespreksvragen

11

De Leeuw en het Lam

Openbaring 5:5-14

Aflevering 11 van een 40-delige serie over het bijbelboek Openbaring. Johannes hoort dat het de Leeuw uit de stam van Juda is die het waard is om de boekrol te openen. Maar als hij zich omdraait ziet hij een Lam als geslacht. En wat voor een Lam…

Gespreksvragen

12

De zeventigste jaarweek

Openbaring 6:1

Aflevering 12 van een 40-delige serie over het bijbelboek Openbaring. De grote verdrukking wordt ook ook wel de zeventigste jaarweek genoemd. Waarom is het zo belangrijk het best wel ingewikkelde visioen van Daniël hierover te kennen en te begrijpen?

Gespreksvragen

13

De vier ruiters

Openbaring 6:1-11

Aflevering 13 van een 40-delige serie over het bijbelboek Openbaring. Met het openen van de eerste vier zegels in Openbaring 6 ziet Johannes vier ruiters op vier paarden met verschillende kleuren tevoorschijn komen. Het wordt bepaald geen feel-good-story…

Gespreksvragen

14

De toorn van het Lam

Openbaring 6:9-17

Aflevering 14 van een 40-delige serie over het bijbelboek Openbaring. Wanneer het vijfde en zesde zegel wordt geopend en het leven op aarde verandert in een apocalyptisch drama, erkennen de bewoners van de aarde dat ze te maken hebben met de toorn van het Lam…

Gespreksvragen

15

144.000 dienaren

Openbaring 7:1-8

Binnenkort beschikbaar

16

Een grote opwekking

Openbaring 7:9-17

Binnenkort beschikbaar